Slitasje

Tannslitasje som oppstår over tid

Tannslitasje oppstår ved tap av det harde tannvevet, altså emalje og dentin.

Det ytterste laget av tannen er et hardt skall som dekker hele tannkronen. Dette er emaljen. Under denne finner du et mykere lag som kalles dentinet. Dette laget utgjør hoveddelen av tannkronen og roten. Tannslitasje er noe som oppstår over tid og man merker det gjerne ved at tannen er mer følsom når man spiser eller pusser tennene. Man kan også oppleve at små biter av tannen brekker av, eller man ser at tannen har fått spisse kanter. Misfarging kan også være et tegn på at man bør oppsøke tannlegen for å snakke om tannslitasje.

Det er flere grunner til tannslitasje. Tyggeslitasje er ganske vanlig og oppstår når man skjærer tenner, enten i søvne eller i våken tilstand. Slipeskader er et resultat av at det harde tannvevet er slitt vekk som følge av bruk av et redskap. Dette kan skje om man for eksempel pusser for hardt, og den sårbare rotoverflaten vil da komme til syne.

Syreskader er noe som er blitt mer og mer vanlig i dag. Dette oppstår ved at emaljen på tennene oppløses på grunn av syre i munnen.